10. GODINA RADA LAG-a ,,CETINSKA KRAJINA''

Svečanom sjednicom koja je održana dana 11. siječnja 2023. godine u hotelu Alkar, obilježena je 10. obljetnica rada Lokalne akcijske grupe ,,Cetinska krajina'', koja obuhvaća područje gradova Sinja, Trilja i Vrlike te općina Otok i Hrvace.


Svečanoj sjednici nazočili su voditelj službe unutar Uprave za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju Ministarstva poljoprivrede Ivan Ciprijan, pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić, gradonačelnik Sinja Miro Bulj, načelnici Hrvaca i Otoka Dinko Bošnjak i Dušan Đula, predstavnici ostalih jedinica lokalne samouprave koje su uključene u rad LAG-a ,,Cetinska krajina'', gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman, predstavnici drugih LAG-ova te udruga s područja Sinja i Cetinske krajine, kao i ostali dionici koji sudjeluju u radu LAG-a ,,Cetinska krajina''.

Na početku sjednice nazočne sudionike pozdravila je predsjednica LAG-a ,,Cetinska krajina'', Božena Romac koja je zahvalila svima koji su na bilo koji način uključeni u rad LAG-a te je naglasila kako uspješnost LAG-a nije isplativa samo poljoprivrednicima i pojedincima, nego široj zajednici koja iz godine u godinu sve više vidi svoj interes u njegovom radu.


Ivan Ciprijan, voditelj službe unutar Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Ministarstva poljoprivrede istaknuo je kako LAG-ovi imaju izniman značaj za lokalnu zajednicu.


U ime Splitsko-dalmatinske županije nazočnima se obratio županijski pročelnik Damir Gabrić, a u ime gradova i općina na čijem području djeluje LAG ,,Cetinska krajina'' sinjski gradonačelnik Miro Bulj.


Dopredsjednik LAG-a Stipe Efendić istaknuo je kako LAG ,,Cetinska krajina'', čiji je moto Izvor za sve, od svog osnutka djeluje prema standardima Europske unije. Nadalje istaknuo je kako u LAG-u djeluje velika mreža volontera, od Upravnog odbora do svih ostalih. Na kraju je dodao kako je područje Dalmatinske zagore idealno za europske projekte, jer EU promovira jednakost i razvoj na svim područjima, a siromaštvo Dalmatinske Zagore je prednost za povlačenje sredstava iz Europske unije.

O 10 godina rada LAG-a ,,Cetinska krajina'' govorila je voditeljica Ivana Žanko rekavši da je LAG za financiranje lokalnih razvojnih strategija i projekata kroz lokalne razvojne strategije, kroz Ministarstvo poljoprivrede i LEADER program, povukao oko 11,5 milijuna kuna.
Govoreći o daljnjem radu LAG-a, voditeljica Ivana Žanko izrazila je nadu da će ova udruga opstati još dugo, jer je riječ o mehanizmu koji lokalnoj zajednici treba ponajviše zbog toga što u svoj rad uključuje sve dionike iz različitih sektora.


LAG ,,Cetinska krajina'' je u 10 godina postojanja kroz Lokalnu razvojnu strategiju financirao 51 projekt za mala poljoprivredna gospodarstva, 3 projekta za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava te za sada 5 projekata koji su namijenjeni za ulaganje u javnu infrastrukturu. LAG ,,Cetinska krajina'' trenutno priprema  Lokalnu razvojnu strategiju za razdoblje od 2023-2027. godine. Među projektima na kojima je LAG ,,Cetinska krajina'' partner dominiraju projekti iz Europskog socijalnog fonda dok je posebno istaknut projekt iz programa LIFE naziva Dinara back to LIFE, koji se provodi u suradnji s udrugom BIOM, Hrvatskim šumama i Agronomskim fakultetom Zagreb.

Nakon pozdravnih govora upriličena je svečana večera za sve nazočne.

LAG CK :: Službeni dio

Članovi

13-07-2015

Članovi LAG-a mogu postati fizičke osobe (ako imaju registriran obrt i/ili su upisani u upisnik obiteljskih poljoprivred...

Struktura i tijela LAG-a

13-07-2015

Organizacija koja stvara partnerstva između lokalne uprave, gospodarstva i civilnog društva...

LEADER & LAG

13-07-2015

LAG Cetinske krajine osnovan je s jasnom misijom iskorištavanja svih mogućnosti razvoja...

Misija & Vizija

13-07-2015

LAG Cetinske krajine osnovan je s jasnom misijom iskorištavanja svih mogućnosti razvoja...

Što je LAG & LAG CK

13-07-2015

Organizacija koja stvara partnerstva između lokalne uprave, gospodarstva i civilnog društva...

Korisni linkovi

Sve dodatne informacije možete pronaći na službenim stranicama Ministarstava, Agencija i ostalih organizacija RH: